Groen reizen

Doordat reizen een ontzettend fijne (verslavende) bezigheid is, (jezelf verrijken, je horizon verbreden, lekker eten, nieuwe culturen leren kennen, de natuur ontdekken) vergeten we, en ik ook, dat reizen eigenlijk heel slecht is voor onze mooie aardbol. Gek eigenlijk, we reizen om onze aarde te zien maar maken het daardoor ook kapot. Dan moet anders, dacht ik (en hoopte ik vooral).

Ik vond een aantal tips en websites die iets bijdragen aan een groenere manier van reizen. Op reis gaan zal echter nooit helemaal groen zijn. Maar waarom zouden we niet doen wat we kunnen?

Groen reizen

De reis begint vaak al op weg naar het vliegveld. Neem je de auto? Laat je je afzetten of kies je voor het openbaar vervoer? Beter dat laatste. Reizen met het de trein is een van de meest milieuvriendelijke vervoermiddelen. Ga je toch met de auto? Misschien kun je meerijden of zelf iemand meenemen. Nog beter is op het vliegtuig helemaal links te laten liggen en met de trein of per bus te reizen. Ik wil bijvoorbeeld heel graag nog eens Interrailen door Europa. Ik reisde al eens naar de Franse Champagne-Ardenne & naar Lille per trein. Werken of lezen in de trein, het landschappen aan je voorbij zien gaan, heel relaxt! Je kunt natuurlijk ook met de bus reizen maar dat moet er wel echt bij passen denk ik. Ik reisde met de bus naar Parijs en dat was kort gezegd niet ideaal. Kun je overal goed slapen en heb je veel geduld? Dan is een busreis wellicht een optie. Ook de boot is een redelijk milieu vriendelijke optie. Zelf vond ik het (na het innemen van reispilletjes) heel prettig te reizen per boot. Je vaart grotendeels in de nacht en een boot heeft vaak fijne voorzieningen. Zo konden we tijdens onze reis naar Newcastle cocktails drinken, dolfijnen spotten, uit eten en lekker slapen. Uitgerust stap je volgende dag aan wal. Ideaal.

Op een bestemming zelf kun je ook beter het openbaar kiezen boven een taxi. En vaak nog leuker: fietsend een stad verkennen. In Valencia hadden we drie dagen een fiets tot onze beschikking en ik had me geen beter vervoermiddel kunnen bedenken. In elk stad heb je tegenwoordig wel fietsenverhuur.

Het vliegtuig is eigenlijk de grootste boosdoener en het minst vriendelijk voor onze aarde. Soms ontkom je er niet aan om het vliegtuig te pakken. Er zijn vliegmaatschappijen die bezig zijn met het verduurzamen van het vliegen; wie weet vliegen we straks wel elektrisch, maar heel snel zal dat niet gaan. Een optie voor nu is om je CO2 uitstoot te compenseren. Tijdens het boeken van je ticket kun je dat al aangeven (viel mij ook nooit eerder op) en ook kun je dit achteraf doen via GreenSeat. Je betaald dan een paar Euro meer. Het geld dat je doneert, wordt geinvesteerd in (duurzame) projecten in ontwikkelingslanden. Een vergelijkbaar initiatief is Trees for All.

Groen slapen

Qua overnachtingen op reis zijn er ook een tal van opties. Een hotel is het minst verantwoord. Slaap je toch graag in een hotel? Probeer dan zuinig te doen met de handdoeken en geef aan dat je kamer niet elke dag schoon gemaakt hoeft te worden. Tegenwoordig zijn er veel eco-hotels te vinden die veel minder stoffig zijn dan dat het klinkt! In Ljubljana sliepen we in dit fancy groene hotel! Ze gebruiken energiezuinige producten, maken gerechten van streekproducten, ze scheidden afval etc. etc. Het hotel is omgeven door groen en ‘s ochtends worden er yoga lessen geven. Eco hotels kun je bijvoorbeeld zoeken via het ‘Green key’ certificaat en ook vond ik de site BookDifferent dat zich inzet voor duurzaamheid: “De hotelbookingsite waar je in één oogopslag kan zien hoe groen en schoon bestemmingen zijn, eenvoudig eco-gecertificeerde hotels kan zoeken en boeken, en elke keer als je een hotel boekt jouw favoriete goed doel kan helpen.”

Andere manier van groen slapen zijn kamperen, huizenruil, Airbnb, couchsurfing en tal van andere ‘sleep with locals’ initiatieven. Zo ben je vaak voordeliger uit, kom je in contact met de lokale bevolking, kom je op de mooiste plekjes en voel je je echt even inwoner van een plek. Win. win. In Slovenië sliepen bij een lieve familie thuis, in ‘herbal rooms’. Verwend worden met kruidenthee en dragon-roomkaas-cake, je kunt het slechter treffen.

groen-reizen

Groen doen

Wat kun je zelf nog meer doen om zo groen mogelijk te reizen? Doe zoals je thuis zou doen. Geen afval op straat (moet dat überhaupt gezegd worden?), scheidt afval zo veel mogelijk, neem je dopper mee en koop zo min mogelijk flesjes. Is het water niet drinkbaar? Koop een grote fles water en vul daar je eigen waterfles mee. Probeer vegetarisch te eten, meer zelf te koken of kijk op de website van Happycow voor vegetarische restaurants over de hele wereld. Voor boodschappen/afval neem je een linnen tasje van huis mee of je kunt een plastic tasje opnieuw gebruiken. Neem zo min mogelijk bagage vanuit huis mee te nemen, zeker als je gaat vliegen. Hoe meer gewicht, hoe meer uitstoot.

Heel belangrijk: ga voorzichtig en respectvol om met mens, dier & natuur. Inmiddels is bekend dat de meeste olifantenritjes in bijvoorbeeld Azië not done zijn. Gebruik altijd je volle en vooral nuchtere verstand: een tijger dat rustig ergens ligt en je kunt aaien? Een tijger is een wild dier dus dan kan niet goed zijn. Souvenirs met koraal of dierlijke producten? Liever niet. Bezoek attracties met dieren zeker niet. Doordat er minder mensen komen, zullen deze attracties hopelijk ooit worden opgeheven. Zie je echt iets schokkends? Schroom dat niet hulp in te schaken! Binnenkort wil ik dieper ingaan op de behandeling van dieren tijdens onze reizen. Een verhelderd artikel vond ik al op Betterplaces.nl. Sowieso een aanrader even op deze site te kijken, er staan van alles over duurzaam reizen!

Travellife is een internationaal management- en certificeringprogramma voor  reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Wil je echt bewust bezig zijn, kun je op dit certificaat letten tijdens het boeken van je reis.

groenreizen

Reizen is prachtig en heeft zeker ook veel voordelen. Ik denk dat het goed is dat we er wel bewust van zijn dat reizen niet alleen maar leuk is voor alles en iedereen. Ik was zelf op zoek naar informatie om duurzaam en groen te reizen en vond in eerste instantie niet heel veel. Gelukkig vond ik uiteindelijk toch een aantal goede initiatieven die ons helpen met het verduurzamen van onze reis. Wat vind jij van het ‘groen reizen’ idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *