Diervriendelijk reizen

Net als de meeste reizigers onder ons heb ik voorliefde voor dieren. Reizen en dieren zijn vrijwel altijd met elkaar verbonden maar helaas worden dieren niet altijd zo behandeld zoals dat zou moeten. Na aanleiding van het artikel over groen reizen, ga ik nu dieper in op diervriendelijk reizen.

Vermijd toeristische attracties met dieren

De laatste jaren veel in opspraak: de olifantenritjes in voornamelijk Azië. Op het eerste gezicht lijkt het heel leuk. De olifanten zijn rustig en lijken het prima te vinden om met een bakje op hun rug een wandeling door het bos te maken. Maar schijn bedriegt. Om olifanten te kunnen “trainen”, worden ze op veel te jonge leeftijd weggeroofd bij hun moeders, vervolgens worden ze geestelijk kapot gemaakt. Door het dier lichamelijk maar ook geestelijk te mishandelen. Ze worden geïsoleerd, uitgehongerd, geslagen en vastgeketend. Terwijl olifanten social en slim zijn, die net als wij post-traumatische stress kunnen ontwikkelen. In kampen kunnen ze geen sociale reacties met elkaar aangaan wat heel schadelijk is voor hun welzijn. De olifanten staan tussen de ritten met toeristen door, zo goed als altijd vast aan een korte, zware ketting. Hier worden de olifanten letterijk gestoord van en gaan dwangmatig verdrag vertonen. Een olifantenrit maken is dus wel het laatste wat je wil doen. De petitie teken je hier.

Hetzelfde geldt voor het op de foto gaan met een wild dier. Vaak kun je in Azië op een foto met een schattige tijger, die in werkelijkheid z’n hele leven gedrogeerd wordt. De dieren worden slecht behandeld en zo tam gehouden. Of uit veiligheid worden de tanden uit hun bek getrokken. Het is voor wilde dieren onnatuurlijk om in aanraking te komen met mensen. Ga dus niet op de foto met een leeuw, slang, krokodil et. cetera.

Ook shows met dieren kun je beter niet bezoeken. Stierengevechten of een circus met beren vermijden we meestal wel. Maar wist je dat dolfijnenshows ook niet diervriendelijk zijn? De dieren hebben een veel te kleine leefomgeving en raken gestrest van mensen. In het wild zwemmen de dieren gemiddeld 60 kilometer per dag wat onmogelijk is in hun basins.

Paarden, ezels en muilezels worden over de hele wereld als werkdieren gebruikt. Maar ondanks hun belangrijke rol in de agrarische- en transportsector, worden veel dieren heel slecht behandeld. Voor veel paarden en ezels in landen als India en Noord Afrika is het leven vreselijk. De werkdieren moeten ploeteren in hete temperaturen, worden verwaarloosd en worden geslagen (met een stok). De eigenaren van de dieren zijn arm. Zij moeten overleven en hebben geen aandacht voor het welzijn van hun paard of ezel. Ga dus zelf ook niet nog eens extra op de rug van zo’n arm beest zitten. Het laatste was je wil is de dieren belasten met jouw gewicht.

Eet geen exotische dieren

Het beste is om helemaal geen vlees en vis te eten, ook in Nederland worden dieren bijzonder slecht behandeld (bizar dat de Bio-industrie in Nederland ‘normaal’ is!), maar wilde dieren eten is, zo mogelijk, vaak nog tantje erger (al zijn alle dieren even belangrijk natuurlijk). Sommige dieren zijn met uitsterven bedreigd, zoals schildpadden, dan kun je dit toch niet voor je eigen plezier eten? En wat dacht je van haaienvinnensoep? Waarvan de vin wordt afgesneden en de haai halfdood in zee wordt teruggegooid. Maar ook bekendere gerechten zoals bijvoorbeeld tonijn en ganzenlever zijn ontzettend ondiervriendelijk. Zo worden bij de vangst van tonijn heel vaak dolfijnen en schildpadden in de netten gedood en worden ganzen voor ganzenleverpaté via een trechter volgepropt met eten. Leer ook lokale gerechtnamen uit je hoofd, want het kan zomaar zijn dat er honden of apen in verwerkt zijn die niet in het Engels vermeld worden.

Koop geen souvenirs gemaakt van dieren

En daar valt leer en bont ook onder. Ivoor, schelpen, zeepaarden en schildpadden kopen we (neem ik toch aan?) niet meer. Maar ook met kleding en tassen moet je erg oppassen. Heb je wel eens gezien hoe krokodillen gehouden worden die ‘bestemd’ zijn voor tassen en dergelijke? Daar wil je echt niet aan mee werken. Pas ook op met houtsoorten, zoals teakhout en mahonie. Mooie houten meubels of beeldjes zijn vaak gemaakt van beschermd regenwoudhout, waardoor veel jungledieren in gevaar komen.

Voer geen zwerfdieren

Hoe verleidelijk het is ook om een mager dier wat te eten te geven, het is toch beter om dat niet te doen. Ze dieren raken gewend aan het eten van de toeristen maar zodra de toeristen weg zijn krijgen ze niks meer en worden ze bruut weggejaagd door de lokale bevolking. Meld zwerfdieren liever bij een lokale dierenorganisatie, dan dat je ze zelf gaat verzorgen en voeren.

Blijf opletten en maak een melding

Laten we profiteren van onze kennis. Hoewel er in Nederland ook dierenleed is lopen we ver voor qua dierenwelzijn in vergelijking met veel andere landen. Zie je in het buitenland iets? Probeer er wat van te zeggen, geef het aan of maak op z’n minst foto’s. Sluit vooral niet je ogen maar ga naar een erkende dierenorganisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *